İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2019 yılında hangi kitapları okudum?

Açıkçası bu yazıyı geçen sene yazmam gerektiğini düşünsem de şu an yazıyor olmam; aslında bu yazının bugün yazılması gerektiği için olduğuna inanıyorum.

Yılsonları genelde geçen yılın muhasebesinin yapıldığı anlar olarak hepimizin hayatında yer eder. Bir yıl boyunca neler yaptığımızı gözden geçirerek önümüzde ki yılın planlarını yaparız. Hadi itiraf edin, bunu hepimiz yapıyoruz. Değerlendirdiğimiz konular farklı da olsa, hedeflerimiz bambaşka da olsa bu değerlendirme illa ki yapılır. Yeni yıl için hedef belirlerken yapılan bir hatayı da genelde hepimiz yaparız. Nedir bu hata peki? Elbette bol kepçeden atmak.

Yeni yıl için hedef belirlerken kriterlerinizin neler olması konusunda yazılarını ve vidyolarını takip ettiğim Barış Özcan’ın şu yazısını mutlaka okumanızı ve vidyosunu izlemenizi tavsiye ederim.

Peki benim kitap okuma hedefim neydi?

2 yıldır buna benzer bir çalışmayı bende uzun yıllardır gerçekleştirmeyi hedefleyip fakat bir türlü hayata geçiremediğim kitap okuma konusunda yaptım. Çünkü akıllı telefon hayatıma girdiğinden beri zaten hayatımda bir türlü yer edinemeyen kitap okuma alışkanlığı iyice baltalanmıştı. Artık bu sona ermeliydi, zira hayat acımasız şekilde son sürat devam ediyordu.

İlk yıl olan 2018’de, hedef koymadan başladığım kitap okuma serüvenime 2019’da artık bir hedef koyarak devam etmem gerekiyordu. Öyle de yaptım.

Bunun içinde Goodreads web sitesinden yararlandım. Çünkü eski müdürümden öğrendiğim ve iş hayatımda sürekli kullandığım bir kural var; “ölçmediğini yönetemezsin”. Aşağıdaki tablodan da görebileceğiniz gibi bir yıl içinde okuduğum sayfa sayısında ciddi bir artış yaşadım.

Goodreads sitesindeki okuduğum sayfa sayısı istatistiklerim

Bazılarımıza göre utanılacak bazılarımıza göre umurunda olunmayan bir istatistik olabilir ama benim için önemli ve daha önce ki yazılarımda da değindiğim gibi bu bir kişisel web sitesi ve bu yazıları en başta kendim için yazıyorum. Sen de şu an buraya kadar okuduğuna göre bu yazıyı, seninde faydalanmak gerekiyormuş demek ki bu yazıdan diye düşünüyorum. Çünkü hayatta ki hiç bir şey tesadüf değildir. Her şeyin bir nedeni vardır, biz şu an bilmesekte. (Biraz #Dark‘a bağladım sanırım. )

Madem #Dark’a bağladım yazımın bu kısmını şu şekilde bitireyim;

Şimdi de 2021 yılına girerken 2020 yılında okuduğu kitapları gözden geçirmeye başlayan ve 2019’da okuduğu kitapları hatırlamak isteyen kendim için aşağıda ki görseli ve yorumları bırakıyorum.

2019 yılında okuduğum kitaplar;

Dönmek Mümkün Olsa
Savaş Sanatı
Mutluluk
Sizi Tekrar Görmek
Keşke Gerçek Olsa
A'mak-ı Hayal
Dava
Başka Bir Mutluluk Fikri
Mai ve Siyah
1984
İnsan Neyle Yaşar?
On Dakika Otuz Sekiz Saniye
Fahrenheit 451
Serenad
Suç ve Ceza
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
Kalp
Rüzgarın Şarkısını Dinle
Tekvin
Yabancı

Kitap kapaklarının üzerine tıklayarak kitaplarla ilgili detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

2 Yorum

  1. deryadadamla deryadadamla 15 Haziran 2020

    Güzel fikirmiş. Okunan kitaplarla ilgil istatistik tutmak kimin aklına gelir. Çok iyi düşünmüşsünüz. Ben daha çok e kitap okuyorum. Düzenli okuduğum da söylenemez. Daha çok klasikler ve ödüllü yazarları okuyorum sanırım. Neye göre secim yaptınız daha çok?

    • Mustafa Kurt Mustafa Kurt Yazar | 15 Haziran 2020

      Okuduğunuz her türlü kitap için bu yazıda bahsedilen siteyi kullanabilirsiniz. Yeterki arama sonuçlarında çıksın. Bende düzenli okuyamadığımdan bu şekilde bir şekilde okumalarımı görselleştirdim ve sayısallaştırdım. Bu beni daha da kamçıladı. Neye göre seçim yaptığıma gelince, kafama göre seçtim. Bir hevesle alıp bana hitab etmediğini düşünüp yarım bıraktığım ama aylar sonra geri döndüğümde bir kaç günde bitirdiğim çok kitap oldu. O an ki ruh halinize göre değişir diye düşünüyorum, kitap seçimi.

Düşüncelerin benim için önemli...

Mustafa Kurt sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin